„Picasso Dora Maar macskával képének 3%-a 10 bitcoinért először, másodszor, harmadszor!”

Share on facebook
Share on email

Lehet egy festményt mindössze 3%-ban birtokolni? Egy most induló start-up vállalkozás szerint igen. Ha valakinek nem fontos, hogy egy Andy Warhol kép lógjon a falán, viszont a folyamatosan emelkedő értékéből szeretne részesedni, akkor számára jó hírünk van. A műtárgy.com cikke a műtárgykereskedés forradalmi jövőjéről ír, és arról, hogy ma már nem feltétlen kell milliomosnak lennünk, hogy egy Dali képhez jussunk… még ha nem is az egészhez.

A műtárgypiacot évezredek óta úgy képzeltük el, mint egy olyan teret, ahol fizikailag és esztétikailag is teljes egész műalkotások cserélnek gazdát. Azonban a kriptovaluták felbukkanása a műtárgypiacon könnyen felülírhatja ezt, és lehet, hogy nemsokára már az lesz a jellemző, hogy egy Andy Warhol kép 3 %-áért folyik a licit.

Ennek a folyamatnak az egyik úttörője az idén alapított Maecenas Fine Art mely a Polytech svájci kockázatitőke-befektető 200.000 fontos tőkéjével indult. A cég által is propagált változás leszámol az elmúlt évszázadoknak azzal a feltevésével, hogy egy műalkotást minősége és esztétikai értéke miatt is érdemes megvásárolni, ehelyett tisztán befektetési szempontból tekint a műtárgypiacra.

Műtárgyak, mint befektetések?

A Maecenas Fine Art abban hoz újdonságot, hogy lehetővé teszi, hogy ne csak egész műalkotások, hanem azoknak bizonyos százaléka is a befektetés és a licit tárgya lehessen. Ezen kívül azonban a vállalat üzleti modellje nem különbözik radikálisan a tradicionális aukciósházakétól.

A cég azonosítja az árverésre alkalmas műtárgyakat, elvégzi az eredetiség és proveniencia vizsgálatokat, majd pedig a saját online platformján árverésre bocsátja az alkotásokat. A különbségek ezen a ponton kezdődnek: a vevők nem dollárban vagy euróban, hanem kriptovalutában licitálnak, és az árverés után nem a műalkotást kapják meg, hanem egy igazolást arról, hogy hány százalék részesedésük van benne.

Az aukció után pedig nem áll meg az élet, az új tulajdonos nem tudja hazavinni az általa megvett festmény bizonyos százalékát, ehelyett arra nyílik lehetősége, hogy Maecenas online felületén tovább kereskedjen a részesedésével. Ezzel a cég a digitális vállalatokra egyébként jellemző monopolisztikus működést épít ki (elég csak az Amazon, a Facebook vagy a Google piaci szerepére gondolni), mivel a rendszerébe egyszer bekerült alkotásokkal onnantól csak a Maecenas online felületén lehet kereskedni – kivéve abban a valószerűtlen esetben, hogy ha valaki megszerzi egy alkotás teljes tulajdoni hányadát. Az üzleti modell szerint az első aukciós eladás után az alkotás árának 6 %-a, utána pedig minden további tranzakció során 2 %-a illeti meg a céget.

Ebben a rendszerben a műtárgykereskedelem egészen az értékpapír-kereskedelemre kezd hasonlítani. Bár a műtárgyak után osztalékot nem fizetnek, de résztulajdonosa jövedelemre tehet szert úgy is, ha pénzért cserébe kölcsönzik ki az alkotást, mivel ilyenkor megkapja a kölcsönzési díj megfelelő százalékát.

A Maecenas Fine Art üzleti modellje. Forrás: Maecenas Blog

Mi ebben a blockchain technológia szerepe?

Valójában csak annyi, hogy ez a technológia minden egyes tranzakcióról egy megváltoztathatatlan és nyomon követhető feljegyzést hoz létre, ami megkönnyíti a gyűjtőknek az alkotások nyomon követését és eredetiségük ellenőrzését.

A cég először Andy Warhol 14 Small Electric Chairs című, 5.6 millió dollárra becsült alkotását bocsátott blockchaines aukcióra a londoni Dadiani Fine Art-tal közösen, és a továbbiakban is az 500 ezer és 10 millió dollár közti árkategóriát igyekeznek megcélozni, mely egy olyan sáv, amiben már csak kevés egyéni gyűjtő tud vásárolni.

A Maecenas Fine Art első aukcióra bocsátott alkotása, Andy Warhol 14 Small Electric Chairs című munkája (1980) (részlet)

Ezt a folyamatot egy tágabb perspektívából vizsgálva azt láthatjuk, hogy ha elindul a Maecenas és a hozzá hasonló cégek által remélt folyamat, akkor a műtárgypiac is a financializáció útjára fog lépni, egy olyan működési modell felé, melyben a kereskedés tárgyát képező műalkotások másodlagosak azokhoz a pénzpiaci műveletekhez képest, melyeknek eszközeivé, eszközosztályává lesznek.

SCN Team

SCN Team

Smart Crypto Note az újgenerációs fizetőeszköz,
a csekk digitális, blokklánc alapú megfelelője. Ismerd meg azokat a digitális eszközöket, fejlesztéseket, amelyek nélkül a Smart Crypto Note nem jöhetett volna létre!

Hozzászólás

A Smart Crypto Note-ról

A Smart Crypto Note egy olyan újfajta lehetőség, amely a hagyományos pénzügyi modellektől eltérő, nagyon hatékony konstrukciókat kínál, akár befektetést keresel, akár ingatlant, autót vagy bármilyen nagy értékű dolgot vásárolnál. A modern pénzügyi lehetőségek részleteiért kattints a gombra!

Legújabb bejegyzések

Mentoprogram

Szerezd meg a legfontosabb tudást

Webinárium

Nézd meg a legújabb élő adást

HAMAROSAN

Iratkozz fel hírlevelünkre

Egy kattintás, és kinyílik előtted a digitális fizetőeszközök világa.
logo2-1-3-feher_atlatszo

A Smart Crypto Note rendszerét fejleszti és menedzseli a
Blockchain Solutions Zrt.

Székhely:
1016 Budapest, Aladár u. 15. 3.em.  4.ajtó

OTP 11708001-22240235 (HUF)

Cj: 01-10-049661 Asz: 26219590-2-41Jogi nyilatkozat

Az itt közzétett információk a figyelemfelkeltést szolgálják és nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Digitális pénzek vásárlása, kezelése, startup vállalkozásokkal való együttműködés kiemelten magas kockázatot jelent, nem megfelelő mindenki számára. Fennáll annak a lehetősége is, hogy a befektetett pénzedet elveszíted. Pénzügyi döntéseid előtt tájékozódj részletesen több forrásból is, szükség esetén konzultálj egy független szakértővel, személyes befektetési tanácsadóddal!
A Blockchain Solutions Zrt nem végez pénzügyi engedélyhez kötött tevékenységet, nem kezeli a felhasználók törvényes fizetőeszközeit (HUF, EUR), nem ígér és nem fizet hozamot, kamatot, nem hitelez és nem közvetít hitelt. A felhasználó kérésére közreműködik azonban HUF és EUR Bitcoinra történő átváltásában.

Kövess minket

COPYRIGHT 2017-2018 | MINDEN JOG FENNTARTVA | Blockchain Solutions Zrt.

Adatvédelmi azonosító: NAIH-137445/2018 | ÁSZF | Adatkezelési tájékoztató